Jaki czajnik elektryczny jest najzdrowszy? W czym gotować wodę?Porady 

Jaki czajnik elektryczny jest najzdrowszy? W czym gotować wodę?

Czajnik elektryczny jest praktycznym i wygodnym w użytkowaniu sprzętem. Ze względu na to, że wodę można w nim zagotować szybciej, niż w czajniku gazowym, jest też chętniej wybierany. Trzeba jednak wiedzieć, na co zwracać uwagę podczas jego wyboru oraz jakie są rodzaje tych urządzeń.

Jak wybrać czajnik elektryczny?

Wybór czajnika elektrycznego wbrew pozorom nie jest tak prosty, jak mogłoby się wydawać. Wiele osób kupuje ten, który wizualnie im się podoba, nie patrząc na inne parametry. A to od nich przecież zależy komfort użytkowania sprzętu, a także jego… bezpieczeństwo. W końcu coraz częściej mówi się o tym, że rodzaj materiału, z którego wykonany jest czajnik, wpływa na zdrowie człowieka. Zaraz dokładniej omówimy ten temat, teraz chcielibyśmy jedynie zasygnalizować, że czajniki elektryczne ze stali szlachetnej czy szkła znajdziesz na www.FabrykaForm.pl. Można tam od razu porównać ceny i przekonać się, czy lepszy jakościowo produkt zawsze musi być dużo droższy.

Jedną z najważniejszych kwestii jest pojemność czajnika. Wiadomo, im jest ona większa, tym same urządzenie będzie większych gabarytów. Przykładowo, jeden z najpopularniejszych modeli, czyli czajnik o pojemności 1.7 l, zagotuje wodę na ok. 6 szklanek. To najlepsze rozwiązanie dla rodziny cztero-, pięcioosobowej. Natomiast dla pary wystarczający byłby sprzęt 1.0-1.5 l.

Istotny jest także rodzaj grzałki. Może być spiralna lub płytowa. Na tej pierwszej łatwiej osadza się kamień. Producenci odchodzą od tego rozwiązania i w nowoczesnych modelach spotkać można grzałkę płytową, która ukryta jest pod dnem czajnika. To sprawia, że żywotność urządzenia jest dłuższa. Natomiast moc grzałki ma wpływ na czas gotowania wody. Im jest ona wyższa, tym szybciej woda się zagotuje. Lepiej wybierać te o mocy co najmniej 2000 wattów.

Natomiast kolejną kwestią jest to, z jakiego materiału czajnik został wykonany.

Rodzaje czajników elektrycznych

Czajniki elektryczne dzieli się ze względu na rodzaj materiału, który posłużył do ich produkcji. Wyróżnia się tworzywo sztuczne, stal szlachetną, ceramikę oraz szkło. Jakie są różnice w komforcie użytkowania oraz we wpływie na zdrowie?

Czajniki z tworzywa sztucznego są najtańsze i najlżejsze, dlatego cieszą się bardzo dużą popularnością. Ponadto nie nagrzewają się mocno, dzięki czemu są też bezpieczne. Minusem jest ich mało estetyczny wygląd oraz fakt, że zagotowana w nich woda może mieć posmak plastiku. Nie są też uważane za najzdrowsze. Jednak wybierając droższy, dobry jakościowo model można tego uniknąć.

Czajniki ze stali szlachetnej posiadają nowoczesny wygląd, są trwałe. Ale niestety, również dość ciężkie. Aby obudowa się nie nagrzewała, stosuje się w nich termoizolację. To sprawia, że dłużej utrzymują ciepło.

Najzdrowszym materiałem do gotowania wody jest ceramika. Ponadto takie urządzenia są bardzo proste w czyszczeniu. Ich minusem, oprócz ceny, jest duża podatność na uszkodzenia.

Równie zdrową alternatywą są czajniki szklane. Tak samo jak ceramiczne, łatwo utrzymuje się je w czystości, przy okazji wyglądają designersko. Ale też mocno się nagrzewają i są mało wytrzymałe.

Czajniki elektryczne – dodatkowe funkcje

Niektóre modele czajników elektrycznych umożliwiają skorzystanie z kilku dodatkowych funkcji. Jedną z nich jest regulacja temperatury – można ją dokładnie określić. Oprócz tego jest opcja podtrzymywania ciepła. Urządzenia te mogą być także wyposażone w systemy zwiększające bezpieczeństwo. Np. czajnik ma wbudowany czujnik poziomu wody i nie włączy się, jeśli jest on za niski. Może także nie pozwalać na przypadkowe otwarcie pokrywy podczas gotowania. Lecz wiadomo – im więcej funkcji, tym jest droższy. Trzeba więc dokładnie zastanowić się, czego oczekujesz do tego urządzenia.

Przeczytaj również

Leave a Comment